به مناسبت نزدیک شدن به روز مهندسی و مهندس و بزرگداشت خواجه نصیر الدین طوسی به مطلبی در این باره می پردازیم
مهندس کسی است که در یکی از رشتههای مهندسی آموزش دیده باشد و یا به طور حرفهای در آن رشته مشغول به کار باشد. مهندسان از فناوری، ریاضیات، و دانش برای حلّ مسائل کاربردی استفاده میکنند.
ریشه واژهٔ مهندس واژه فارسی است. این واژه در فارسی میانه به گونه ای تلفظ میشده که پس از وام گرفته شدن این واژه از سوی عربی و صرف آن در یکی از بابهای آن زبان واژه مهندس به معنی اندازه گر از آن ساخته شده است. اما امروزه مهندس به کسی اطلاق میشود که به یکی از علوم مهندسی آشنا باشد و در میان عامه کسی که هندسه بداند را مهندس خطاب نمیکنند.
در افغانستان از واژه انگلیسی آن استفاده میشود.
در ابتدا، مهندس به کسی گفته میشد که ماشینهای نظامی را میراند. مفهوم مهندس غیر نظامی در قرن شانزدهم در هلند پدید آمد و به سازندگان پلها وجادهها نسبت داده میشد، و سپس این مفهوم(مهندس) درانگلیس وسایر کشورها هم ظاهر شد.
وظایف مهندسی بدین گونهاند که یک مهندس میبایست محدودیتهای مربوطه را تشخیص دهد تا بتواند به دستاوردهای لازم برسد. محدودیتها شامل منابع در دسترس، محدودیتهای جسمانی یا فنی، آمادگی برای پیرایشها یا افزایشهای آینده، و دیگر عاملها مانند نیازهای هزینه ای، ساختپذیر بودن، و کاربردی بودن میباشد. با درک این محدودیت ها، مهندس، شناسهها و مشخصات حدودی که یک شیء یا سامانه میتواند در چارچوب آن ساخته شود را مشخص کرده و ارائه میدهد. از اینرو ملاحظات بسیاری بر روی کار مهندسی تأثیر دارند. که از آن دسته ملاحظات دقت بالا توانای تحلیل کنش ها و وا کنش ها می باشد .
یک مهندسی موفق در بالا رفتن سطح زندگی بشر تا ثیره بسزای می گذارد بنا بر این یک مهندس علاوه بر دانستن قوانین فیزیکی وشیمیایی جهان هستی باید از قوه تخیل بالای بر خوردار باشد که موجب گسترش دانش بشر می شود. یک مهندس با در نظر گرفتن قوانین و استفاده بجا از آنها و ترکیب موثر برخی از آنها قادر خواهد بود نیاز های اجرای نسل بشر را در کمتر ین زمان وبا بالا ترین بازده بر طرف ساخته .
مهندس با درک بهتری که از قوانین هستی دارد علاوه بر طراحی تولید و راه اندازی در زمینه نیاز های حال و آینده بشر باید از قدرت تحلیل خود در رسیدن به بهترین بازده تلاش کرده و بهره وری را افزایش دهد .مهندس کسی است که مساله را به شکل فرمول در می اورد.
روز مهندس-در قدیم مهندس به شخصی اطلاق می شده که به علم هندسه آگاهی می داشت. روزپنجم اسفند در تقویمها روز بزرگداشت دانشمند بزرگ ایرانی “خواجه نصرالدین طوسی ” و “روز مهندسی” اعلام شده است.
هفتصد و پنجاه و چهارسال از درگذشت دانشمند بزرگ ایرانی خواجه نصرالدین طوسی میگذرد اما هنوز هم دستاوردهای علمی و آراء این دانشمند ایرانی محل رجوع است. خواجه نصرالدین طوسی از بزرگترین فلاسفه و ریاضیدانان و دانشمندان ایرانی است که پس از بزرگانی مانند “فارابی”، “ابوریحان بیرونی”، “ابوعلی سینا” و “رازی ” ظهور کرد و اگر امروز روز بزرگداشت اورا روز مهندسی گرفتهاند.
هوانوردی – خلبانی
هوانوردی – مراقبت پرواز
هوانوردی-ناوبری هوایی
مهندسی نساجی
مهندسی نفت
مهندسی هوا فضا
مهندسی مواد
مهندسی معماری
مهندسی مکانیک
مهندسی مکانیک نیروگاه
مهندسی کشاورزی
مهندسی ماشینهای ریلی
مهندسی معدن
مهندسی فر ماندهی وکنترل هوایی
مهندسی فناوری اطلاعات (IT)
مهندسی کامپیوتر
مهندسی عمران
مهندسی صنایع
مهندسی شیمی
مهندسی سیستم
مهندسی شهرسازی
مهندسی دریا
مهندسی رباتیک
مهندسی پلیمر
مهندسی خط و سازه های ریلی
مهندسی حمل و نقل ریلی
مهندسی برق
مهندسی بازرسی فنی
مهندسی پزشکی و …
,
,
,